Nedir

ASR Nedir ?

Anti Schlupf Regelung ,Almanca kelimelerin baş harflerinden türemiş olan ASR , ülkemizde Anti Patinaj Sistemi anlamında kullanılmaktadır.

Yeni nesil birçok araçta kullanılan ASR  , en çok kaygan zeminlerde , çamurlu ve buzlu yollarda işe yaramaktadır.

Kaygan zeminde kalkmaya çalışan bir araç , gaz pedalına fazla yüklenilmesi durumunda patinaj çekmeye başlar ve kontrolden çıkar , ASR sistemi ise fren (ABS) yada gaz sistemlerine etki ederek aracın doğru ve kontrollü biçimde kalkmasını sağlar. ASR sistemi , gereğinden fazla dönen tekerleğe ABS hidroliği göndererek fren uygular ve bu sayede devir hızı fazla olan tekerlekler yavaşlar. ASR sistemi bazı durumlarda motor gücünün tekerleklere iletilmesini engelleyerek görevini yerine getirir. 

ASR , özellikle kalkış esnasında normalden fazla dönen ve patinaja neden olan bir tekerleği , ortamın ve zeminin şartlarına göre frenleyerek , yada tekerleğe giden motor gücünü keserek yavaşlatan sistemdir. 

ASR  , çakıllı yollarda , buzlu yollarda , çamurlu ve gevşek zeminli yollarda kalkış esnasında aracın patinaj yapmasını engelleyen , tekerleklerdeki gücü eşitleyerek güvenli sürüş sağlayan bir özelliktir. Özellikle şehir trafiğinde , kış aylarında ortaya çıkan kaygan zeminli yollarda , sürücülerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. 

ASR , yol kenarlarında , sağ tekerlekler toprakta , sol tekerlekler asfaltta iken de , zeminim mukavemetine göre devreye girerek kalkışın dengeli yapmasını sağlamaktadır.

ASR , yol tutuşunu arttırarak zaman kazandırır , lastiklerin aşınmasını önler , sürüş güvenliğini arttırır , devre dışı bırakılması mümkündür ancak tavsiye edilmez.