ABS Nedir ?
ABS , motorlu taşıtlarda ani fren durumunda tekerleklerin kilitlenmesini ve buna bağlı olarak taşıtın kaymasını , kontrolden çıkmasını önleyen sistemdir.
Kelime kökeni , Almanca Anti Blockier System in baş harflerinden türemiş , daha sonra ingilizce Antilock Brake System de aynı kelimenin açılımı olarak tanımlanmıştır. ABS , temel olarak kilitlenme önleyici fren sisteminin baş harflerinin oluşturduğu kısaltmadır.
Klasik fren sistemi , fren pedalına basıldığında tekerleklerdeki balataların sıkıştırması ile tekerlekleri durdurur ve bu sayede aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar , ancak klasik sistemlerde tekerleklerin kilitlenmesi ile birlikte araç zeminin tutuşuna göre kaymaya başlar , ABS nin amacı bu kaymayı önleyerek duruş mesafesini kısaltmak ve aracın frenleme sebebi ile savrulmasını önlemektir.
ABS , fren pedalına basıldığında , ani sıkıştırma yapmak yerine , tekerleklerin dönüş hızını algılayan sensörler yardımı ile pompalama şeklinde basınç uygulayarak tekerleğin kilitlenmeden yavaşlamasını ve durmasını sağlar.
ABS bulunan araçlarda , fren pedalına basıldığında ayak kararlı bir şekilde pedalın üzerinde tutulmalıdır , sistem kendiliğinden pompalama yaptığı için bas çek şeklinde frenleme yapılmamalıdır.
ABS , pompalama şeklinde frenleme yaptığı için , frene basılma esnasında sürücünün hissedeceği tırtıklanma şeklinde sesli bir etki oluşturur. Bu ses ve titreşim sebebi ile kontrolü kaybederek direksiyon hakimiyetini bırakmamak gereklidir.
ABS nin en büyük yararlarından bir taneside , ani fren durumlarında aracın yoldan savrulmasını , ön yada arka tekerleklerin istikametlerinden uzaklaşarak aracın yoldan çıkmasını engellemektir. Tekerlekler ABS sayesinde kilitlenmeyeceği için , savrulma oranı da büyük ölçüde azalacaktır. Kilitlenmek yerine daha yavaş dönen tekerlekler , hakimiyetin sürücüde kalmasını sağlayarak , manevra yapma kabiliyetini de arttıracaktır.
Sürücüler ABS yi daha agresif sürüş yapmak için değil , daha güvenli sürüş için geliştirildiğini bilerek hareket etmelidir.
ABS , klasik fren sistemine göre daha kısa mesafede duruşu sağlasa da , buzlu , ıslak , toprak ve çakıllı zeminlerde araçların daha geç duracağı hesaba katılarak sürüş güvenliği elden bırakılmamalıdır.