Tıbbi mümessil nedir ?
Türkiye ‘ de özellikle yeni mezun üniversite mezunları tarafından seçilen popüler , popüler olduğu kadar geçmesi zor aşamalardan oluşan halk deyimiyle reprezant olarak ta bilinen son dönemde ÜTE olarak adlandırılan bir meslektir. Yazımızda tıbbi mümessil nasıl olunur , tıbbi mümessillerin görevleri ve mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.
ÜTE NEDİR ( ÜRÜN TANITIM ELEMANI )
Yazımıza başlamadan önce şu terimin açıklamasınıda konumuzla ilgili olduğu için yapmamız gerekiyor ; sağlık bakanlığı tarafından ilaç mümessillerine bir eğitim proğramı uygulanmış olup bu eğitimler sırasında , tıbbi mümessiller Ürün Tanıtım Elamanı olarak adlandırılmaktadır.
üte = tıbbi mümessil = reprezant bu kelimeler aynı anlamlarda kullanılmaktadır.
TIBBİ MÜMESSİLİN İŞ TANIMI
Tıbbi Mümessillik , Türkiye ‘ de faaliyette bulunan bir ilaç firmasının firmaya ait olan ruhsatlı ürünlerini yani ilaçlarını belirli kurallar çerçevesinde doktor ve eczacıya tanıtmını yapan sorumlu kişilerin yaptığı iştir. Eğitimi alınan tüm ürünler profosyonel şekilde tüm özellikleriyle doktor ve eczacıya aktarılmaktadır.
TIBBİ MÜMESSİL NASIL OLUNUR
Türkiye ilaç piyasası oldukça büyük ve gelişen bir pazardır. Bu anlamda bu piyasada eğitimli insanlara her geçen gün ihtiyaç artmaktadır. Bu sebepten dolayı bazı üniversitelerde Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama bölümleri dahi açılmıştır. Ancak sektörde bulunan firmalar bu bölümlerden eleman başvurularını kabul edecekleri gibi birçoğu kendi insan kaynaklarının yapmış olduğu kurslardan eleman ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Bu firmaların kendi açtıkları eğitimlere çağırılacak mümessil adayları için bir takım kriterlerin olması gerekmektedir bunlardan kısaca bahsedeceğiz.
TIBBİ MÜMESSİL OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR
Üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak. Bazı firmalar 2 yıllık mezunları da kabul etmektedir.
Erkek adaylar için askerliği yapmış olmak.
Prezantabl olmak , dış görünümüne önem veren ve sunum becerileri gelişmiş.
Diksiyonu düzgün olmak. Akıcı ve etkileyici konuşmak
Ehliyet sahibi olmak , firmalar işe alım sürecinde ileri sürüş teknikleri testine tabi tutmaktadır !
Seyahat sorunu olmamak , çalışma sahalarına göre , firmaların uygun gördüğü otellerde konaklama yapılabilir.
İnsanlarla kolay iletişime geçebilmek , insanların karakterlerini iyi analiz ederek duruma göre hareket edebilmek.
Sosyal. Etkileme gücü yüksek olmak , karşıdaki kişiye değerli olduğunu ve yaptığı işin önemli olduğunu hissettirebilmek
Bilgisayar kullanabilmek , ofis uygulamaları , sayısal veri işleme ve sunum programlarını kullanabilmek
FİRMALARIN MÜMESSİL SEÇİMİ
Sektörde bulunan ilaç firmaları , eleman ihtiyaçları olduğu zaman bu ihtiyaçları için gazetelerin insan kaynakları sayfalarına ve kariyer sitelerine iş ilanları vermektedirler. Yukarıdaki kriterlere uyan adaylar ilk eleme için firmaların bölge ofislerine çağırılırlar , bazı firmalar ofislere çağırmadan önce büyük bir sınav yeri bularak ki bu genellikle bölgede bulununan en büyük otel olabilir genel kültür ve genel yetekten oluşan bir dizi sınav yaparlar. Bu aşama yaklaşık beş gün ve bir hafta içinde sonuçlanır. Olumlu olan adaylar yaklaşık 30 ve 45 gün süren (firmaya göre bu tarihler değişim gösterebilr) medikal eğitime gönderirler. Bu eğitimler profosyonel şekilde ilerlemektedir. Bu eğitimler esnasında da elemeler devam etmektedir.Yaklaşık eğitime giden adayların yüzde 40 ve 50 si bu eğitimler esnasında elenirler. Bu elemeleri geçen adaylar ihtiyaç duyulan bölgelere gönderilir ve ilgili bölümlerde çalışmaya başlarlar.
TIBBİ MÜMESSİLİKTE KULLANILAN MATARYELLER
Firmanın tıbbi mümessile tahsis ettiği araba.
internet.
Bilgisayar.
Bazı firmalar telefon vermektedir.
Yazıcı.