OKSİTOSİN HORMONU
Oksitosin , hipotalamusta üretilen ve hipofiz bezinin arka lobunda (adenohipofiz) saklanarak , ihtiyaç halinde kana verilen , doğum sırasında rahimde , doğumdan sonra emzirme fonksiyonlarında önemli etkileri olan bir hormondur.
Bu hormon , doğum esnasında rahim kasılmalarına etki ederek doğumu kolaylaştırdığı tespit edildikten sonra , Yunancada ” hızlı doğum ” anlamına gelen oksitosin ismini almıştır.
Oksitosin hormonunun bilinen en önemli görevleri şu şekildedir ;
1) Oksitosin hormonu , en önemli görevini doğum esnasında gösterir . Doğum esnasında uterus kaslarının ritmik şekilde kasılmasını düzenleyerek doğumu kolaylaştırır.
2) Doğumdan sonra kasların yeniden eski hale gelmesini sağlar ve doğum sonrası kanamayı azaltır.
3) Doğum yapmış annenin süt salgısının artmasına etki eder.
4) Meme uçlarındaki kasların gerilmesini sağlayarak süt yollarının açılmasını sağlar. Bebeğin kolay emzirilmesinde rol oynar.
Oksitosin hormonu , doğum ve emzirme fonksiyonları dışında , bağlılık ve güven duygularını güçlendiren bir hormondur , doğum sırasında yüksek miktarda salgılandığından annenin çocuğuna olan bağlılığını , mutluluk ve sevinç durumlarında salgı miktarı arttığından , arkadaşların ve eşlerin birbirine olan güvenini arttırır.